Felmeddelande

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i _menu_load_objects() (rad 553 av /www/webvol15/e6/a8dp9jx90e8cw85/skultunafabriksbutiker.se/public_html/includes/menu.inc).

Tidlös Design & Tidlös Kvalitet

I 400 år har Skultuna Messingsbruk tillverkat föremål av högsta kvalitet för både vardag och fest. Med samma känsla för tidlös design och tidlös kvalitet skapar Skultuna idag morgondagens antikviteter.

Fyra sekler på samma ställe

Karl IX kunde år 1607 förverkliga sina planer på ett svenskt mässingsbruk. Bakgrunden var att Sverige under Gustav Vasas och Erik XIV:s tid blivit starkt skuldsatt gentemot Hansan. Genom att förädla koppar till mässing skulle importen av mässing kunna minskas, exportinkomsterna ökas och därmed förbättra rikets ekonomi. Den man som konungen sänt ut för att finna en lämplig plats för ett mässingsbruk fann det optimala läget i en dalgång norr om Västerås i Västmanland. Närheten till Svartån för vattenkraft och till Falu Koppargruva var avgörande, dessutom fanns det gott om skog i området för träkolstillverkning. Platsens namn var Skultuna. Idag, fyra sekler senare, ligger bruket fortfarande kvar på samma ställe i dalgången utmed den brusande Svartån precis som när det grundades år 1607. Skultunas förste arrendatorer var hitkallade mässingsindustrin i Tyskland och Nederländerna. De tog även med sig kunskapen att tillverka vackra prydnadsföremål som stora ljuskronor, den äldsta bevarade ljuskronan från Skultuna finns idag i Vårfrukyrkan i Enköping och daterar sig från år 1619. Resan genom århundradena har bitvis varit tuff och bruket har brunnit ner till grunden vid tre tillfällen, senast år 1913. Hela bruket har dessutom flutit iväg med vårfloden en gång. De vackra tegelbyggnader som bruket idag utgörs av till största delen är från slutet av 1800-talet men även äldre delar har överlevt.

För mer information om varumärket Skultuna gå till www.skultuna.com.

Skultuna personal Skultuna Fabrik

Design i fokus

Skultuna var pionjärer inom den svenska formgivningen och år 1896 anställdes konstnären och formgivaren Carl Hjalmar Norrström vid bruket. Under hans tid som konstnärlig ledare fick Skultuna flera utmärkelser, bland annat guldmedaljer för bästa design vid världsutställningarna i Stockholm 1897 och i Paris år 1900 för en magnifik dopfunt som idag finns i Skultunas museum. Silversmeden Pierre Forssell var aktiv under 1950-1970-talet, med sin stramt eleganta formgivning blev Forssell stilbildande för den spirande moderna formgivningen på Skultuna. Under 1970- och 80-talen samarbetade Skultuna med Sigvard Bernadotte som tog fram en produktlinje för det dukade bordet. Idag då formgivningen står i fokus, fortsätter Skultuna den 400-åriga traditionen att tillverka föremål av högsta kvalitet, i samarbete med spännande formgivare ur den svenska och internationella designereliten som Thomas Sandell och Claesson Koivisto Rune, Luca Nichetto, Monica Förster, Lara Bohinc och Richard Hutten.

Tre formgivare för Skultuna; Carl Hjalmar Norrström, Luca Nichetto och Monica Förster.

Produktionen pågår fortfarande delvis i Skultuna och består främst av montering, polering, trumling, stämpling, kvalitetskontrollering och paketering av nytillverkade mässings- och silverföremål. I de gamla brukslokalerna i Skultuna finns det idag dessutom Skultuna Fabriksbutiker; en kvalitetsoutlet med försäljning av andrasortering och utgående produkter från en lång rad varumärken. På bruksområdet finns även Iittala Outlet. Dessutom finns här Å-café och museum. Skultuna Messingsbruk är idag ett av Sveriges och Västmanlands största turistmål med över 150 000 besökare om året.

400års jubileum år 2007

 

Kronprinsessan Victoria besökte Skultuna Messingsbruk 14 juni 2007 i samband med 400-årsjubileet, här tillsammans med Skultunas vd Viktor Blomqvist

I samband med 400-årsjubileet den 14 juni 2007 besökte kronprinsessan Victoria Skultuna Messingsbruk och invigde ett minnesmärke över grundaren Karl IX. Minnesmärket som restes av Skultuna Messingsbruk står vid nerfarten till bruket och består av en bronsplatta föreställande Karl IX fäst på en massiv stenstod av glavaskiffer. Bronsplattan är utförd av skulptören Ernst Nordin som även gjort många svenska mynt. Landshövding Mats Svegfors deltog också vid ceremonin.

Ny Flagship-butik & Nya varumärken

År 2015 öppnade SkultunaFlagship store på bruket, inredningen går i samma stil som Concept Store i Stockholm. I Fabriksbutikerna har en lång rad nya varumärken lanserats såsom HAY, Bloomingville och Design House Stockholm.

Välkommen till Skultuna!